1354__mg_0057.jpg

pátek, 10. září 2021

Zajímavé workshopy, přednášky, hudební vystoupení a spoustu dobrého jídla a pití. Ve čtvrtek 9. září v Havlíčkově Brodě odstartoval festival Na vlastní duši, který se koná v rámci Týdnů duševního zdraví. Jejich hlavním tématem jsou letos emoce v síti.

„Každý člověk byl v období posledních dvou let zamotaný třeba v metaforické síti emocí a často na to zůstal sám. Ale hodně lidí také uvízlo v online sítích. Chceme mluvit třeba i o tom, jak velmi rozdílné je prožívání jednotlivých věcí v onlinu a v reálu,“ přibližuje Michaela Urbánková, odborná garantka služeb FOKUSu Vysočina.

Jedním z poslání Týdnů duševního zdraví je destigmatizace duševního onemocnění, tedy přispět ke zlepšení vnímání lidí s duševním onemocněním a jejich větší toleranci ve společnosti. Témata spojená s duševním zdravím jsou totiž v naší společnosti stále často tabuizována a zatížena mnoha mylnými představami a předsudky.

FOKUS Vysočina akce v rámci Týdnů pro duševní zdraví každý rok pořádá pravidelně ve čtyřech městech, kde má zároveň svá střediska – tedy ve zmíněném Havlíčkově Brodě, v Pelhřimově (10. září od 10 do 17 hodin), Chotěboři (14. září od 11 do 15 hodin) a Hlinsku (24. září od 10 do 17 hodin).

Týdny pro duševní zdraví jsou největší multižánrovou osvětovou kampaní o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním v České republice. Jejím zakladatelem je nezisková organizace Fokus v Praze (původně Sdružení Fokus). Postupně se pak přidávaly další organizace v regionech celé ČR, a to včetně FOKUSu Vysočina.

„Chceme spojit příbuzná témata, osobní zkušenosti, možné způsoby prevence duševních onemocnění i aktivity organizací působících v sociálně-zdravotní oblasti,“ vysvětluje Jan Míka, vedoucí havlíčkobrodského střediska FOKUSu Vysočina.

Podle dostupných statistik má u nás s duševním onemocněním zkušenost každý pátý člověk. A to je alarmující číslo. „Podporujeme lidi v tom, aby se nebáli o svém duševním zdraví hovořit, aby se nebáli vyhledat pomoc a aby věděli, kde ji mohou najít,“ dodává Jan Míka.

Galerii z festivalu Na vlastní duši najdete ZDE.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK