257_3.jpg

úterý, 4. září 2018

První školní den v Pelhřimově rozhodně nebyl nuda. FOKUS Vysočina obsadil zdejší Masarykovo náměstí se svým Festivalem duševního zdraví, který nesl letos téma Poprvé. A akce, připravená v rámci Týdnu pro duševní zdraví, se rozhodně povedla. Program se spoustou hudby, rozhovorů a workshopů, přilákal návštěvníky všech generací. Od malých dětí, přes teenagery až po seniory.

Už dopoledne byly k vidění na pelhřimovském Masarykově náměstí stany, kde naši zaměstnanci připravovali nápadité workshopy a velké pódium, kde se během dnes postupně vystřídaly čtyři kapely – Jakub Cermaque, Jakub Děkan, Nebe a Lanugo.

V jedenáct hodin pak celý program naplno vypukl.

Lidé, kteří třeba jen procházeli kolem, nebo šli cíleně za hudbou se v přestávkách určitě nenudili. Mohli třeba v Psychomatu na Budku, který jel po celý den na plné obrátky vnímat jaké to je, vidět a slyšet věci, které ostatní nevidí. „Skvělé. Ale zároveň mě to donutilo zamyslet se,“ říkal mladík, který z Psychomatu vylezl.

Ale plno bylo vlastně úplně všude. Lidé si mohli zbořit svůj předsudek, najít si pomocí Zdi bláznů svoji diagnózu, procvičit své závity v Mozkové posilovně, či vyzkoušet hudební workshop. Zaměstnanci a dobrovolnici FOKUSU jim byli po celou dobu k dispozici a informace o naší práci a o tom, jak pomáháme ostatním tak neustále rezonovaly ve vzduchu.

Kdo chtěl, hurónsky se pobavil na Józe smíchu, zkusil taneční workshop nebo mohl zakoupit výrobky z našich chráněných dílen.

Na podiu - kromě hudby – probíhaly (díky spolupráci s regionální televizí I-vysočina) rozhovory s odborníky, kteří přítomným přibližovali problematiku dobrovolnictví, duševních onemocnění a různých forem pomoci. A například téma festivalu – Poprvé se dočkalo vysvětlení.

 „Mnoho příznaků duševních onemocnění se totiž POPRVÉ objevuje v mladém věku. A my jsme chtěli poukázat na to, co dělat a jak postupovat. A navíc mnoho workshopů jsme si tu mohli vyzkoušet poprvé, možná poprvé slyšet některé kapely a třeba se i poprvé něco dozvědět o FOKUSU,“ vysvětlila stručně vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSU, Michaela Urbánková.

Vrcholem byla samozřejmě pro mnohé hudba a všichni účinkující si získali srdce přítomných i FOKUSu, protože s těžko uvěřitelnou ochotou podporovali naše poslání a myšlenky. A třeba vystoupení Jakuba Děkana, který s úsměvem poskytl rozhovor a fotil se s diváky, bylo možná vrcholem celého dne.

„Letošní druhý ročník za mě - již v pravé poledne splnil  - náš záměr a já se kochal plnými workshopy a v ten moment jsem prožil úžasnou věc. Opět se mi potvrdilo, že jdeme správnou cestou,“ radoval se třeba náš Peer konzultant a jeden z hlavních organizátorů akce, Jarda Kerouš.

„Ráda bych všem na tomto místě poděkovala. Účinkujícím, svému týmu, dobrovolníkům i divákům. Myslím, že festival se opravdu povedl,“ dodala Míša Urbánková.

ALE POZOR. NAŠE TÝDNY PRO DUŠEVNÍ ZDRAVÍ TÍMTO FESTIVALEM TEPRVE ZAČALY. BOHATÝ PROGRAM NA NÁS DÁLE ČEKÁ I V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ, HLINSKU NEBO CHOTĚBOŘI.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK