239_1.jpg

pátek, 6. října 2017

Ne, opravdu nešlo o žádnou bojovou akci, jak by se z titulku mohlo zdát. Týdny pro duševní zdraví jsou totiž v plném proudu a v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově se FOKUS Vysočina rozhodl dostat opět o něco blíže k veřejnosti. Na náměstí obou měst jsme připravili velké akce, během kterých se veřejnost mohla seznámit nejen s činností FOKUSu, ale také s problematikou duševního onemocnění.

V Havlíčkově Brodě se FOKUS na náměstí neobjevil poprvé. Už po dva roky vystupuje spolu s mnoha zajímavými hosty a místními kapelami na zdejší pódium a nejinak tomu bylo i letos. Tentokrát bylo ústředním tématem akce Duševní zdraví – to je práce! udržování duševního zdraví v pracovním procesu. A i přes nevlídné počasí bylo vše precizně připraveno.

„Každoročně se takto připojujeme ke světovému dni duševního zdraví a upozorňujeme na význam duševního zdraví v souvislosti s určitým tématem. Letošním tématem byla, jak název akce napovídá, práce. Na pódium jsme proto pozvali takové hosty, kteří mohou být v tom, jak vnímají souvislost duševního zdraví a práce inspirativní pro všechny posluchače. Vytvořili jsme prostor pro malé zastavení ve shonu všedního dne s tématem, které je velmi důležité, ale přitom o něm obvykle mnoho nepřemýšlíme, tedy alespoň do první špatné zkušenosti ne… Odpoledne nám zpestřili hudbou kapely Dixie 377, Jazz Band Erwina Schrodingera, Awatoto a Půljablkoň.  Pokud se nám podařilo pár lidí dovézt k zastavení a zodpovězení si otázky, jak pečují o své duševní zdraví v souvislosti s tím, jak pracují, pak naše akce měla smysl,“ řekla vedoucí havlíčkobrodského střediska FOKUSu Vysočina, Eva Teclová.

Festival duševního zdraví v Pelhřimově

Ani v Pelhřimově se FOKUS nedostal na náměstí zcela poprvé. První větší akci na náměstí jsme zde tak trochu „nanečisto“ zkoušeli už vloni. Ale letos dostal Festival duševního zdraví nový a větší rozměr.

Na Masarykově náměstí vyrostlo velké pódium, kde vystoupili hned několik kapel, včetně známé Kláry Vytiskové. Ale to byl spíše „doplňkový“ bod celého programu. Připraveno bylo totiž mnoho workshopů, které měly příchozím přiblížit problematiku duševní nemoci či působivá vernisáž Příběhy bláznovství. Poprvé zde moha veřejnost vyzkoušet „psychomat na budku“, který může pomoci vcítit se do kůže schizofrenika. A třeba jóga smíchu pořádně roztáhla bránice všech, kteří si ji vyzkoušeli. Zkrátka toho bylo připraveno opravdu hodně, lidé přicházeli o odcházeli a snad si z povedeného festivalu i něco odnesli…

„Když jsem chodil po workshopech, ptal jsem se na počet lidí. Skončil jsem na počtu lehce přes 100 lidí, kteří navštívili workshopy. A máme popsané čtyři stránky zpětných vazeb na flipchartech. Za mě určitě akce splnila očekávání, hlavně z toho důvodu, kolik lidí se zajímalo a především zúčastnilo workshopů,“ zhodnotil festival krátce jeden z organizátorů, Peer konzultant FOKUSu Jaroslav Kerouš.

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK