213_p1010002.jpg

pátek, 13. ledna 2017

Dostupnější terapie v Chotěboři. Takový byl název projektu FOKUSu Vysočina, který v loňském roce finančně podpořil Kraj Vysočina. Díky němu si klienti Bludiště, kde pracujeme s klienty s mentálním či kombinovaným postižením, mohli vyzkoušet nejen fyzioterapii, ale také polohovací canisterapii.

Jak taková služba vlastně vypadá?

„Polohovací canisterpii si můžeme jednoduše představit tak, že klient relaxuje vedle ležícího speciálně vycvičeného psa.  Ten zahřívá klientovi určená místa, což má pozitivní vliv na psychiku klienta i na postižené místo,“ vysvětlila stručně vedoucí chotěbořského stacionáře Bludiště, Radka Bencová.

Při polohování dochází k fyzickým zlepšením, která jsou viditelná a prokazatelná. Vědeckých studií je prozatím k tomuto tématu nedostatek, ale důkazy jsou změřitelné - pacient natáhne spastickou ruku, narovná se, třes nebo křeč na určitou dobu ustanou.

Všichni zúčastnění z řad našich klientů byli polohovací canisterapií nadšeni. 

„Pomáhá mi při uvolnění svalů. Vždy se po ní cítím mnohem lépe,“ říká jeden z našich klientů a další dodává: „Mám velmi rád psy, na canis se vždy těším.“

Tato služba je v Chotěboři dokonce tak úspěšná, že nadále probíhá i v letošním roce.

Fyzioterapie zlepšuje funkce pohybového aparátu

„Poskytnutím fyzioterapie nabízíme klientům Denního stacionáře FOKUSu Vysočina možnost starat se o svůj pohybový aparát. S tělesným i mentálním postižením jsou klientům narušeny role jedince ke společnosti, rodině i sobě samému. Často je snížena obratnost, omezena pohyblivost  nebo se lidé potýkají s bolestmi pramenícími z mnoha příčin,“ říká projektová manažerka FOKUSu Vysočina, Jana Pavlasová.

Lze zlepšovat stabilitu ve stoji, při chůzi, věnovat se dechové rehabilitaci nebo usnadnit polykání či vyprazdňování. Tím vším dává fyzioterapie postiženému člověku vjemy nejen pohybové a mobilizuje ho do dalších činností, ale přináší mu také radost ze života. 

Kraj Vysočina podpořil projekt v loňském roce částkou 7200 Korun.

 

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK