311_20200319_085400.jpg

úterý, 24. března 2020

Omezení spojená s onemocněním COVID-19 a vyhlášeným nouzovým stavem se pochopitelně dotkla i všech dobrovolnických center FOKUSu Vysočina. Ty provozujeme v Pelhřimově, Hlinsku, v regionu Havlíčkův Brod a Chotěboř a v regionu Humpolec a Světlá nad Sázavou. Právě v těchto těžkých dnech se naplno potvrzuje pravdivost hesla, že dobrovolníci jsou prostě k nezaplacení...

Těžká doba v sobě nese i pozitiva. Ukazuje se, že desítky a stovky lidí jsou ochotni nezištně pomáhat ostatním. To je dnes třeba snad více než kdy jindy a za solidaritu dostatečně poděkovat ani nelze. Našim koordinátorům telefony zvoní prakticky neustále. Hlásí noví lidé, kteří jsou ochotni se do pomoci druhým zapojit. My jim zkusíme najít tu nejvhodnější cestu. 

Co se aktuálně v posledních dnech děje v našich dobrovolnických centrech?

Call centrum v Pelhřimově

 Nedlouho po vyhlášení nouzového stavu stál FOKUS Vysočina a naše dobrovolnické centrum u zrodu call centra v Pelhřimově. To vzniklo ve spolupráci s městem Pelhřimov, dobrovolníky a dalšími institucemi v prostorách FOKUSu na Humpolecké ulici. To funguje takřka na profesionální úrovni. „Pomáháme lidem zajistit hlavně nákupy, ale jsme připraveni řešit i další věci. V případě telefonátu instruujeme volajícího co má v dané situaci dělat a jak postupovat. Vše ostatní pak logisticky zařídíme,“ vysvětluje Michaela Chábová, koordinátorka dobrovolnického centra v Pelhřimově.  „A šijeme roušky - kromě dalších lidí v Pelhřimově tak i naši dobrovolníci. Lidé, kteří chtějí pomáhat, se sami hlásí a moc jim za to děkujeme,“ dodala Michaela Chábová.

Napilno mají i další koordinátoři a dobrovolníci. Všichni dělají, co je v jejich silách.

#rouškyvšem

„Dosud jsme od dobrovolníků přijali více než 1300 roušek. Předáváme jim materiál, oni na oplátku nosí hotové výrobky. Ty se v kooperaci s Vysočinskými nemocnicemi desinfikují se a jdou do světa do všech možných organizací,“ říká Helena Štěpánková, koordinátorka dobrovolnického centra v Humpolci a Světlé nad Sázavou.

 Kromě toho zde naši dobrovolníci nabízejí i pomoc seniorům, kterým mohou vyzvednout poštu, po dohodě s lékařem léky, nákup nebo přinést roušku. Samozřejmě vše za dodržování hygienických opatření.  „Nově propojujeme Domovy dětí v Humpolci a Senožatech s pedagogickými dobrovolníky, či dobrovolníky pro volnočasové aktivity dětí, to je velmi potřebné. Několik dobrovolníků se navíc zapojilo jako výpomoc zdravotnickému personálu Vysočinských nemocnic (např. LDN Háj),“ vysvětluje Štěpánková.

Jsme připraveni pomoci

„V Havlíčkově Brodě se také věnujeme šití roušek, zapojilo se několik dobrovolnic. Já je od všech svážím a rozvážím dál – například do havlíčkobrodské nemocnice, Domovu pro seniory v Husově ulici a dále.  Dále pak spolupracujeme s havlíčkobrodskou radnicí, které vytvořilo call linku s pomocí nákupů pro seniory. I tady jsou naši dobrovolníci připraveni v případě potřeby pomoci,“ konstatuje Jana Valová, koordinátorka havlíčkobrodského a chotěbořského centra.

V Hlinsku hlavní směry pomoci potřebným koordinuje zdejší radnice, která se kdykoliv může obrátit na naše dobrovolnické centrum.  A i tady dobrovolnice pracují převážně na šití roušek.

 „Například jedna z nich dodala už více než tři stovky pokrývek úst do Domova seniorů Drachtinka a dodala ještě dvě stovky kusů rukavic. Navíc nám zajistila také dezinfekci, kterou bychom rádi distribuovali klientům našich služeb,“ říká koordinátorka z Hlinska Lucie Truncová.

Velké díky všem!

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK