165_18.jpg

úterý, 14. dubna 2015

Do slavnostní atmosféry se ve čtvrtek 9. dubna naladili návštěvníci Základní umělecké školy Chotěboř. Odpoledne se tu totiž předávala cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci – Křesadlo za rok 2014. 

To ve spolupráci s Národním dobrovolnickým centrem HESTIA uděluje Dobrovolnické centrum FOKUSU Vysočina, které pracuje v regionu havlíčkobrodska a chotěbořska.

 „Všech, kteří pomáhají ostatním bez nároku na jakoukoliv odměnu, je totiž třeba si opravdu vážit,“ říká hlavní organizátorka akce a koordinátorka dobrovolníků FOKUSU Vysočina, Iveta Krčálová.

V takřka zaplněném sále byli přítomni nejen nominovaní, kteří nezištně věnují svůj volný čas ostatním lidem, ale i zaměstnanci FOKUSU Vysočina nebo starostové Havlíčkova Brodu a Chotěboře.

Těžká úloha

 Nominací, které mohl poslat v podstatě kdokoliv, se sešlo nakonec celkem osm. Porota, v jejíchž řadách se sešli zástupci tří radnic, FOKUSU Vysočina, havlíčkobrodské oblastní charity, havlíčkobrodské nemocnice, médií nebo Domova ve Zboží, tak rozhodně neměla snadnou práci.

 Všichni nominovaní, mezi nimiž nechyběla dokonce ani dobrovolnice z Německa, totiž soustavně prokazují, že jim není líto věnovat svůj čas jiným lidem a spektrum jejich činností je opravdu široké. Angažují se v domovech důchodců, knihovně, při práci s duševně nemocnými lidmi nebo během všemožných jednorázových akcí. To vše bez nároku na honorář nebo jakoukoliv odměnu. Tou je „pouze“ dobrý pocit.

 „Na dobrovolnících si nejvíce cením jejich odhodlání a nadšení pro pomoc druhým. Sama vím, jak často používám slova „nemám čas“ nebo „nestíhám“ a dobrovolníci si ten čas dokážou vyšetřit a ještě ho věnovat někomu druhému, za to si jich velmi vážím,“ říká hlavní organizátorka celé akce, Iveta Krčálová a ve stejném duchu poděkovali všem nominovaným i starostové Tomáš Škaryd s Janem Teclem i ředitelka FOKUSU Vysočina, Anna Šimonová.

 Letošním vítězem se nakonec stal Martin Kubát z Havlíčkova Brodu, který symbolickou cenu převzal z rukou Jiřího Tošnera, spoluzakladatele organizace HESTIA.

 Drobné ceny si ale nakonec odnesli všichni nominovaní.  

Neutuchající nadšení. To symbolizuje vítěz Křesadla, Martin Kubát.

Poprvé se do dobrovolnictví zapojil Martin Kubát už před několika lety. Tehdy šel se svoji kamarádkou do pelhřimovského Klubu Klíček, kde se začal starat o naplnění volného času postižených dětí.

 „Zpočátku jsem byl trochu nesvůj, ale děti mi opravdu přirostly k srdci,“ říká zanedlouho pětačtyřicetiletý chlapík. Od té doby se dobrovolnické práci Martin věnuje doslova na plné pecky. Nezištných akcí, do kterých se během let zapojil, je totiž opravdu hodně. Až se vlastně nechce věřit tomu, že to vše lze stihnout.

 „Sám jsem svobodný a to je asi jeden z hlavních důvodů, proč mám na dobrovolnictví tolik času,“ usmívá se Kubát, který pracuje jako posunovač na dráze. 

 „Nejvíc času trávím v havlíčkobrodské knihovně při Duhových hrátkách, to jsou dílničky pro děti. Jinak jsem se ještě v poslední době zúčastnil v knihovně akce pro děti Noc s Andersenem a čtení pohádek pro děti v nemocnici. Ve FOKUSU Vysočina jsem se na konci roku zapojil do Národní potravinové sbírky, což byla opravdu vynikající akce a teď nedávno do přípravy Komunitního chráněného bydlení. Hodně jezdím do Pelhřimova do zmiňovaného Klubu Klíček a navštěvoval jsem také Domov důchodců v Humpolci,“ vypočítává své aktivity Martin Kubát.

 Ten si za své neutuchající nadšení vysloužil od pracovnice havlíčkobrodské knihovny, Marcely Valecké, nominaci na Křesadlo 2014 a symbolickou cenu také ve velké konkurenci nakonec získal. „Velice si toho vážím,“ hlesl skromně při předávání Křesadla do mikrofonu. Víc snad ani nebylo třeba říkat.

 Jak se zdá, Martin Kubát ve svém nadšení polevit nehodlá ani nadále. A to je dobře.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK