272_20181213_121121.jpg

čtvrtek, 13. prosince 2018

Budovu pelhřimovského střediska FOKUSU Vysočina asi není třeba dlouze představovat. Krásná vilka na Humpolecké ulici už roky slouží jako zázemí pracovníků i místo k setkávání s našimi klienty. Objekt, který je ve vlastnictví města, projde v nejbližších měsících rozsáhlou rekonstrukcí, a proto se budeme muset na čas přestěhovat.

Oprava, která je v projektové verzi připravena již takřka dva roky, nyní dostala jasné obrysy. Práce, začnou pravděpodobně už v nejbližší době. Velkou část nákladů pomůže uhradit dotace, kterou pelhřimovská radnice získala z dotací MAS Šipka.

Naše zaměstnance tak nyní čeká stěhování. „Už jsme se začali balit. Musíme totiž kompletně vystěhovat všechna čtyři patra domu. Samotné práce pak začnou hned zkraje ledna a měly by skončit na konci června 2019,“ říká vedoucí našeho střediska Míša Urbánková.

Naše středisko tak musí na půl roku najít náhradní azyl. „Po dohodě s městem využijeme prostory Kulturního domu Máj a také prostory u Masarykova náměstí, kde sídlí náš Tým podpory v zaměstnávání. Přesun nám samozřejmě určité komplikace přinese. Pracujeme s lidmi s duševním onemocněním, jsme terénní služba, takže to pro nás znamená ztrátu zázemí a možnosti potkávání se i pro naše klienty. Omezení to také přinese pro denní terapeutickou skupinu, kam naši klienti dochází. Na druhou stranu jsme moc rádi, že rekonstrukce proběhne, protože současné prostory jsou už v opravdu nevyhovujícím stavu,“ vysvětlila Urbánková.

Rekonstrukcí objektu vzniknou modernizované prostory, které umožní pokračování a především zefektivnění dosavadních činností FOKUSU.

„Rekonstrukce se týká téměř celého interiéru budovy, která má úžasné kouzlo, protože se jedná o prvorepublikovou vilu. Půda a přízemí je však naprosto nevyhovující. Například dole je plíseň, takže tam se to musí opravit tak, aby to splňovalo parametry zdravotnického zařízení,“ popsala Michaela Urbánková aktuální stav objektu s tím, že na vile jsou nová pouze okna a střecha. 

  Projekt je investice do zajištění vhodných prostor pro poskytování služeb osobám s duševním onemocněním, zdravotně znevýhodněným a vytvoření jednoho komplexu služeb, které jsou v současnosti poskytovány na různých místech města Pelhřimova. Tím se zvýší nejen dostupnost a orientace ve službách pro veřejnost, ale zároveň také kvalita a rychlost v intervenci a podpoře cílových skupin.

  Centrum nabídne také prostor pro vznik volnočasových skupin pro lidi s duševním onemocněním, kde si budou moci vyměňovat zkušenosti a vzájemně se podporovat na své cestě k zotavení. „Projektem vznikne moderní ucelený komplex, tedy nové komunitní centrum, které seskupí všechny poskytované služby do jednoho místa,“ řekla vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSU Vysočina.

  Celkové náklady projektu přesáhnou částku 7 milionů korun. „Na rekonstrukci využijeme dotaci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) přes místní akční skupinu Šipka. Domnívám se, že 90 procent nákladů by měla pokrýt dotace a zbylých deset procent půjde za městem. Z hlediska financování je to pro město velmi příznivé a jsme rádi, že jsme s tímto projektem uspěli,“ poznamenal místostarosta města Josef Koch.
Zdroj: https://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/prvorepublikovou-vilu-promeni-na-komunitni-centrum-20181212.html


Už se těšíme, až budeme zase zpátky. :)

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK