1344_zpracovani_bylinek_-_vyroba_bylinkove_soli.jpg

neděle, 2. května 2021

Sociálně terapeutická dílna Bludiště, kterou FOKUS Vysočina provozuje v Chotěboři, je určená dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Cílem je dlouhodobá podpora klientů ve zdokonalování pracovních návyků a sociálních dovedností. A k tomu slouží i zahradní terapie.

„Klientům chceme jim poskytnout bezpečný prostor pro seberealizaci a dostatek příležitostí zapojit se do různorodých pracovních činností. V areálu obchodní akademie máme k dispozici zahradu, kterou jsme se rozhodli postupně upravovat a pracovat na ni. Využívat ji mohou i lidé s potížemi s mobilitou,“ říká vedoucí střediska FOKUSu Vysočina v Chotěboři Jitka Klepetková.

Na zahradě je nyní šest vyvýšených záhonů, vysazeny jsou ovocné keře, stromy a voňavý záhon s bylinami. Už od loňska na zahradě pracujeme pravidelně a vidíme, že terapie klientům pomáhá přirozeně se učit různým dovednostem.

„Učí se dodržování postupu práce, spolupracují a komunikují, rozvíjí schopnost soustředit se na práci a dokončit ji a mají samozřejmě radost z výsledků. Důležité je využití přirozené motivace, která vychází z momentálního zájmu o danou činnost. Znalosti pak využijí v každodenním životě,“ vysvětluje vedoucí střediska.

A zahradu letos ještě více zkvalitníme. „Chceme vybudovat zahradní učebnu, smyslové zóny a kompostiště. To jsou prvky, které nám tady zatím chybí,“ dodává Klepetková.

Náš záměr finančně významně podpořila firma GCE Chotěboř.

MOC DĚKUJEME.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK