290_pe..jpg

pondělí, 26. srpna 2019

Největší multižánrovou osvětovou kampaní o duševním zdraví v České republice jsou bezesporu Týdny pro duševní zdraví. FOKUS Vysočina se do nich zapojuje již více jak 20 let a nejinak tomu bude i letos! A co jsme si pro veřejnost připravili?

„Tématika duševního zdraví je v naší společnosti stále na okraji zájmu společnosti. Akce, které v rámci Týdnů pro duševní zdraví ve FOKUSu Vysočina pořádáme, by ji měly lidem přiblížit. Chceme tak na ni nejen upozorňovat, ale i bořit některé mýty a předsudky, případně ukázat veřejnosti i naši činnosti,“ uvedla Michaela Urbánková, která ve FOKUSu působí jako odborný garant služeb.

A na co se můžeme těšit?

Pelhřimov:

Hned první školní den, tedy v pondělí 2.září proběhne na pelhřimovském náměstí velký festival, nazvaný stylově -  Na vlastní duši. Pro návštěvníky bude už od deseti hodin dopoledne připraveno několik workshopů. Vyzkoušet si mohou například Psychomat na Budku, Jógu smíchu, Zeď bláznovství nebo třeba Mozkovou posilovnu. Na pódiu vystoupí také skvělí hudební hosté: Jakub Děkan se svojí kapelou (14:30), známý písničkář Pokáč (12:30) nebo skupina Lake Malawi (16:45), která letos v Tel – Avivu reprezentovala Českou republiku v hudební soutěži Eurovision Song Contest.

Havlíčkův Brod:

Bohatý program nabídneme každému, kdo půjde ve čtvrtek 12. září v 16 hodin po náměstí v Havlíčkově Brodě. Den pro duševní zdraví s podtitulem Co dělat KDYŽ NEJDE JÍT DÁL, se zaměří na prevenci sebevražd, který je pro letošní rok také tématem Světového dne duševní zdraví.  „Chceme mluvit o tématu, které je často tabuizováno. Čekají Vás zajímavé rozhovory  s lidmi, kteří se ve své práci potkávají se sebevraždami. Poradí nám, jak mluvit s člověkem, který chce spáchat sebevraždu nebo o tom uvažuje, co dělat, jak pomoci,“ říká vedoucí havlíčkobrodského střediska FOKUSu Vysočina Eva Teclová. V 17 hodin zahraje uskupení tří kapel, které se rozhodlo svou hudbou pomáhat - Show Your Help. Od 19 hodin vystoupí vynikající kapela Jananas.

 

Chotěboř:

Hned tři akce pro širokou veřejnost můžete navštívit v Chotěboři. 17.září v prostorách FOKUSu Vysočina v ulici Na Valech od 14 hodin proběhne zahájení zdejších Týdnů pro duševní zdraví s výstavou obrazů, koncertem skupiny BeneBend, workshopy  a prohlídkou nově budované Terapeutické zahrady.

 V pondělí 23.9. si můžete v knihovně Ignáta Herrmanna od 17 hodin poslechnout besedu s divadelní a filmovou herečkou Sabinou Královou. Ta má vlastní zkušenost s duševním onemocněním, konkrétně s depresemi a panickými ataky, léčila se se závislostí na alkoholu. V knihovně Ignáta Herrmanna pak budou ještě 7.října v 17 hodin připraveny Zvukové lázně – relaxační a meditační workshop.

Hlinsko:

Léčivé divadlo Gabriely Filippi přijede v pondělí 16.9. do Multifunčního centra v Hlinsku, kde v 19 hodin vystoupí se svým představením Anastasia. Ve světově známém příběhu lásky vystoupí společně s hercem Mario Kubcem .

V rámci Týdnu pro duševní zdraví se hlinecký FOKUS Vysočina představí 24.9 na akci Tady neziskovky – Vítejte! Na ni se pravidelně scházejí neziskové společnosti z regionu, aby veřejnosti představily svoji činnost.

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK