293_logo2017_chd.jpg

pondělí, 18. listopadu 2019

V polovině srpna (16. 8. 2019) vyšel v Havlíčkobrodském deníku článek s titulkem „Nízký plat a šikana, stěžují si zaměstnanci Fokusu Vysočina“. Ten kromě toho, že nesprávně uvádí název společnosti, o které pojednává (správně jde o Chráněné dílny Fokus Vysočina s.r.o.), vyvolal i ohlas mezi dalšími zaměstnanci tohoto sociálního podniku.

Někteří z nich společně sepsali text, kterým chtějí na článek reagovat. Společnost v několika provozovnách ve čtyřech městech zaměstnává lidi se zdravotním handicapem, převážně pak s duševním onemocněním.

„Jako zaměstnanci sociálního podniku Chráněné dílny Fokus Vysočina jsme nemohli přehlédnout stížnosti na nízký plat a špatné zacházení, které se před časem objevily v Havlíčkobrodském deníku. Myslíme si, že možná bývalí zaměstnanci podniku ani nedomysleli, jak jej svým jednáním mohou poškodit,“ říká jeden ze současných zaměstnanců Pavel Pavlík. Ten ve společnosti pracuje již několik let.

K němu se pak se svým vyjádřením společně přidali i další pracovníci z havlíčkobrodské Rukodělné dílny, která je jednou z provozoven sociálního podniku Chráněné dílny Fokus Vysočina s.r.o.

„Chtěli bychom touto cestou přiblížit náš pohled těch, kteří zde pracujeme již delší dobu. Chceme ukázat, kdo jsme, co pro nás FOKUS Vysočina i Chráněné dílny Fokus Vysočina znamenají a pokusit se vše uvést do správné roviny. Dali jsme dohromady názory jednotlivců a tyto spojili,“ vysvětluje Drahomíra Vospělová a pokračuje dál.

„Díky dobrému vedení a jeho snaze pomáhat mezi sebou v práci nacházíme pochopení, zázemí, upřímnost a podporu v tom, co v životě prožíváme. Zde se nestydíme a necítíme se špatně za to, kdo jsme. I když jsme všichni jiného vzdělání, profese a intelektu, nikdo se nepovyšuje a nikdo si na nic nehraje. Přicházíme sem s podobnými problémy a jsme na jedné lodi.“

Jak sami zaměstnanci Chráněných dílen Fokus Vysočina s.r.o. říkají, mnoho z nich si vyzkoušelo i zaměstnání na otevřeném trhu práce.

„Byť jsem si na chvíli myslela, že jsem na tom lépe, tak mě práce na volném trhu vždy vrátila zpět na chráněnou dílnu. Až tady jsem byla schopna se po čase stabilizovat. Kdekdo z nás se špatně začleňuje do kolektivu, mezi své vrstevníky, natož do běžné práce, která často skýtá stres a vysoké nároky na pracovní nasazení,“ stojí v textu.

„Víme dobře, že aby mohly chráněné dílny jako takové - včetně sociálních pracovníků, kteří nám jsou k dispozici - ekonomicky fungovat, nelze očekávat takovou mzdu, která naprosto odpovídá volnému trhu práce. Nehledě na to, že často nejsme schopni takovou práci s naším zdravotním omezením zvládnout. Proto jsme rádi, že dokážeme být společnosti užiteční právě tady,“ zamýšlí se dále za podepsaný kolektiv pracovníků Pavel Pavlík.

„Jsme vděčni a vážíme si toho, že jsme dostali šanci se uplatnit a seberealizovat,“ dodávají zaměstnanci Chráněných dílen Fokusu Vysočina závěrem. 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK