1406_foto_beseda2.jpg

čtvrtek, 20. října 2022

FOKUS Vysočina a Pečovatelská služba Chotěboř společně uspořádaly besedu pro pečující osoby na téma Jak pečovat o své blízké a zachovat si duševní pohodu. Jako hosty pozvaly PhDr. Ludmilu Novotnou a Mgr. Marcelu Kubátovou z Poradny Mezi stromy Havlíčkův Brod. Ta poskytuje informace, podporu a doprovázení nevyléčitelně nemocným, rodinám a blízkým těchto nemocných a dlouhodobě pečujícím.

Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy je potřeba začít pečovat o blízkou osobu. Často bývá péče náročná nejen fyzicky, ale také psychicky. Abychom takové situace zvládali co nejlépe a mohli péči v domácím prostředí kvalitně poskytovat, je podle odbornic důležité, aby se do péče zapojilo více rodinných příslušníků a nezajišťoval ji pouze jeden člen domácnosti. To je situace, která z jejich zkušenosti není dlouhodobě možná. Často pak přichází únava a vyčerpaní, může docházet i k narušení vzájemných vztahů v rodině. Je na místě v takových situacích vyhledat i odbornou pomoc dostupných sociálních služeb, které s péčí o blízkou osobou pomohou. Pro pečující osoby je důležité, aby měli čas i pro sebe, svou rodinu, přátele, svou práci a své zájmy.  To je cesta, jak mohou péči v domácím prostředí zajistit co nejdéle a minimalizovat nepříznivé důsledky tohoto náročného životního období.

„Diskutovaná témata byla přínosem nejen pro pečující osoby – rodinné příslušníky, ale i pro pracovníky služeb. Potvrdilo se nám, že uspořádat takové setkání má smysl a je obohacující pro každého z nás,“ řekla vedoucí chotěbořského střediska FOKUS Vysočina Jitka Klepetková.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK