1386__mg_8601.jpg

pátek, 13. května 2022

Bohunka a děda. Tak manželům Klofáčovým často říkají klienti Domova Jeřabina, chráněné bydlení Humpolec, kam docházejí jako dobrovolníci. Za jejich dlouhodobou činnost ve prospěch druhých si nyní odnesli cenu Křesadlo, kterou Dobrovolnické centrum FOKUS Vysočina v regionu Humpolec a Světlá nad Sázavou předávalo pod záštitou organizace HESTIA vůbec poprvé.

 

Bohumila a Jaroslav byli nominováni hned dvakrát, a to od „své“ organizace Jeřabina a od zaměstnance humpoleckého městského úřadu. „Z obou nominací zaznělo, že jsou velmi aktivní pár, který v Jeřabině tráví spoustu svého volného času. Klienti se pro ně stali takřka druhou rodinou a ‚novou babičku a dědu‘ našli i sami klienti,“ uvádí koordinátorka humpoleckého dobrovolnického centra a zároveň vedoucí dobrovolnictví Ludmila Nenadálová.

„Pan Klofáč je velký kutil, který pomáhá s pracemi na domečku a okolo něj. Navíc má pod palcem společná grilování. Paní Klofáčová pomáhá klientům domova s přípravami na různá sváteční období, zajišťuje výzdobu a často s nimi nebo pro ně něco dobrého upeče,“ doplňuje koordinátorka.

Manželé dobrovolničí zhruba šest let a patří k nejaktivnějším „fokusáckým“ dobrovolníkům na Humpolecku. „I vzhledem k jejich věku je to obdivuhodné, panu Klofáčovi bude 74 let a paní Klofáčová letos oslaví krásných sedmdesát,“ prozrazuje Ludmila Nenadálová.

Na základě velkého ohlasu se vedoucí dobrovolnictví rozhodla udělit i Cenu veřejnosti. Tu si odnesl Pavel Koubek z organizace Zelené srdce. „Má velmi blízko k přírodě, a proto jí obětuje svůj veškerý volný čas. Mapuje a obnovuje drobné i větší památky, kontroluje i umísťuje ptačí budky, stará se o různé potůčky či studánky a mnoho dalšího. O přírodě a její důležitosti vypráví dětem i dospělým, a tím je učí respektu a lásce k ní,“ přibližuje Ludmila Nenadálová.

Poděkování patří nejen vítězům, ale i ostatním nominovaným a všem dalším dobrovolníkům, kteří nezištně pomáhají někomu druhému. „Rovněž děkujeme městu Humpolec za podporu a poskytnutí prostor Mikáda, žákům Základní umělecké školy Humpolec a Bohdanu Petrovićovi za hudební vystoupení a Radku Ulrychovi za věnování darů pro dobrovolníky,“ uzavírá Ludmila Nenadálová.

 

Galerie ze slavnostního odpoledne ZDE

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK