1360_2359__mg_9853.jpg

úterý, 12. října 2021

Návštěvníci Festivalu Na vlastní duši, který FOKUS Vysočina pořádá v rámci Týdnů pro duševní zdraví, měli letos opět možnost nahlédnout do činnosti organizace, vyzkoušet si spoustu zajímavých workshopů, přiučit se na debatách, vychutnat si skvělou hudbu a samozřejmě se dozvědět více i o duševním zdraví a péči o něj. Akce se v průběhu září konala v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Chotěboři a Hlinsku.

Letošním tématem, které všechny akce provázelo, byly Emoce v síti. „Inspirovala nás k němu společná zkušenost předchozího roku až roku a půl, kdy se naše běžné aktivity přesunuly do online prostoru. Často jsme mohli zažívat pocity v mnoha ohledech podobné zkušenostem a pocitům lidem s duševním onemocněním,“ uvádí Jitka Klepetková, vedoucí chotěbořského střediska FOKUSu Vysočina.

Festival Na vlastní duši odstartoval 9. září v parku Budoucnost v Havlíčkově Brodě. „Návštěvníkům jsme nabídli pestrou škálu workshopů a prezentací, které se k onlinu přímo vztahovaly. Dali jsme je však i do přímého protikladu s offline aktivitami, tedy aktivitami v reálném světě,“ přibližuje Jan Míka, vedoucí havlíčkobrodského střediska.

Malí i velcí si tak mohli vyzkoušet například pobyt ve virtuální realitě v africké savaně – skákat jako gepard, pomazlit se se žirafou, podívat se na slona. Ve vedlejším stánku si pak mohli pohrát s reálnými mazlíčky – morčaty, králíky, psy a papoušky. „Tento dvojstánek byl jakousi branou naší interaktivní akce, v rámci které si návštěvníci vyzkoušeli život online – a skutečný svět, tedy offline,“ doplňuje Martin Fuit, který se na scénáři festivalu podílel jako koordinátor.

Na pódiu se pak vystřídali zajímaví řečníci - psycholog Jeroným Klimeš, který se věnoval tématu současných partnerských vztahů, lidé mající zkušenost s duševním onemocněním a svůj příběh sdílel klient FOKUSu, který překonal závislost na online sázkách.

O kulturní program se postarali DJ Zdeněk Prokš, kapela Nitro a velmi ceněný havlíčkobrodský akordeonový soubor Pohoda, jehož vystoupení zcela zaplnilo prostranství v parku.

Fotogalerie zde

Následující den se na duševní zdraví zaměřili v pelhřimovských Městských sadech. O své zkušenosti se tady podělila hvězda dokumentu V Síti Sabina Dlouhá i dětský psycholog a etoped Zdeněk Martínek. Úspěch sklidila i kapela Poetika a workshopy, které celkově navštívily více než dvě stovky lidí. Už tradičně se tady objevil například Psychomat Na Budku, který integruje osobní prožitek každého z účastníků se zkušeností lidí s vizuálními a sluchovými vjemy, či Mindball, což je vlastně taková tělocvična pro mozek.

„Všemi zmíněnými aktivitami chceme návštěvníkům přiblížit prožitky lidí, kteří duševním onemocněním sami prošli nebo procházejí. Zároveň se ale snažíme poukázat, že i přes tento handicap tito lidé dokáží žít plnohodnotný život, chodit do práce a věnovat se rodině, přátelům či koníčkům,“ vysvětluje vedoucí střediska FOKUSu v Pelhřimově Markéta Křívánková.

Fotogalerie zde

O týden později život online i offline rozebrali na náměstí v Chotěboři. Ani tady nechyběla spousta zajímavých workshopů a dílniček, doplňkový program či debaty s odborníky. „Dětský psychiatr, terapeut, adiktoložka a pracovnice primární prevence závislostí odpovídali na otázky týkajících se negativ online života a rizik na síti a včasného rozpoznání problému. Poradili i, jak se v takovýchto situacích zachovat jako rodič, kamarád nebo učitel,“ popisuje Jitka Klepetková.

Fotogalerie zde

Vysočinské Týdny pro duševní zdraví pak zakončili v Hlinsku na Betlémské návsi před Orlovnou. „V Psychomatu na budku si lidé vyzkoušeli, jaké to je, když vidí a slyší to, co ostatní ne. Na Zdi emocí se příchozí společně podělili o to, co je v poslední době trápí, zároveň si své trable mohli rozuzlovat a uvědomit si, co a kdo jim v životě pomáhá,“ vysvětluje vedoucí tamního střediska Jana Horynová.

„Ve workshopu Emoce v rámečku se fotili s emotikonem, jenž vyjadřoval jejich momentální náladu. Díky hláškám, které používáme v souvislosti s duševním zdravím a vysvětlení jejich skutečného významu, se více dozvěděli o duševním onemocnění. Odreagovat se návštěvníci mohli také při tvorbě relaxačních mandal. Velmi navštěvovaným workshopem byla také Mindball mozkoherna, kde si vyzkoušeli práci s diagnostickým nástrojem na bázi EEG,“ dodává Jana Horynová.

Podobně jako v Chotěboři také tady návštěvníci hojně využili možnost se ze svých problémů „vybubnovat“. „Bubnování na africké bubny si užily nejen děti, ale i dospělí,“ usmívá se Jana Horynová.

Fotogalerie zde

„Program se vydařil i díky krásnému letnímu počasí, které po celou dobu vládlo. Těšíme se na další ročník a doufáme, že se vydaří minimálně tak jako ten současný“, uzavírá Martin Fuit.

Jednotlivé dny se podařilo zrealizovat díky podpoře našich donátorů, a to Kraje Vysočina, Pardubického kraje, Města Havlíčkův Brod, Města Pelhřimov, Města Hlinsko a Města Chotěboř, dále pak Nadace Via, České spořitelně a Nadačnímu fondu pro Pelhřimovsko. S realizací dále pomohly Kavárna AveKave, Party stany-Etimex s.r.o., Amylon a.s., Nábytek Jelen s.r.o., QUATTRO IFC, spol. s r.o., Kamenictví Karel Severa, Ciret s.r.o., FIA ProTeam s.r.o., GOLD SERVICE s.r.o. a Jednota, spotřební družstvo Hlinsko.

Poděkování patří rovněž dobrovolníkům z Dobrovolnického centra FOKUS Vysočina, kteří se podíleli na hladkém průběhu jednotlivých akcí. „Zajistili chod vybraných workshopů, připravili emotikony, vyráběli placky, pomáhali stavět stany a vytvořili skvělou atmosféru,“ oceňuje Jana Valová, koordinátorka Dobrovolnického centra FOKUSu.

          
     

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK