1371_dsc_3636.jpg

neděle, 30. ledna 2022

Obětavá, empatická a dobrosrdečná, zkrátka žena se srdcem na správném místě. Taková je Eva Jandová, letošní držitelka ceny Křesadlo pro region Pelhřimov.

Paní Jandová již několik let pracuje v sociálních službách a nezištně pomáhá svým sousedům, známým, kolegům a lidem z okolí. Každý měsíc se účastní třídění zboží z potravinové banky a rozváží ho všem, kteří ho potřebují. Pomůže jim s vykládkou a nezřídka i poradí, jak dané suroviny co nejlépe zpracovat a co chutného z nich uvařit.

Dobro kolem sebe šíří již od dětských let. „Už jako malá pomáhala s chodem domácnosti a péčí o sourozence. Kdokoliv jí řekl o pomoc, tak neváhala a šla, klidně i v noci. Je to takový náš rodinný poklad,“ nešetří slovy chvály její sestra Jana Moravcová.

Pomáhala i při rozjezdu sociální služby LADA Pacov. „Mám těžce postiženou dcerku Ladu, po které nese tato služba jméno a nebýt Evy, která se mnou jezdila a dcerku pohlídala a doprovázela, mnoho by možná snad ani nebylo. Jsem moc šťastná, že tuto cenu dostala. Neznám obětavějšího člověka a jsem hrdá, že to je má sestra,“ dodává Jana Moravcová.

Není tak divu, že zaujala i pětičlennou porotu, která letošního držitele vybírala. „Sešlo se nám pět nominací. Na paní Jandové se shodla drtivá většina,“ prozrazuje koordinátorka Dobrovolnického centra v regionu Pelhřimov Hana Marková.

Křesadlo je cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci, a nebo naopak – cena pro neobyčejné lidi, kteří dělají obyčejné věci. Dobrovolnická centra FOKUSu Vysočina ji začala předávat v roce 2002, aby podpořila své dobrovolníky a zviditelnila dobrovolnictví jako takové. Náhodný není ani motiv křesadla, symbolizuje totiž vykřesanou jiskru lidství.

Fotogalerie zde

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK