237_img_5698.jpg

čtvrtek, 14. září 2017

Už třetí ročník destigmatizační akce s přiléhavým názvem Na vlastní kůži uspořádalo nově v prostorech Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu na Reynkově ulici hned několik organizací. A tradičně se zapojil i FOKUS Vysočina, který akci zařadil do Týdnů pro duševní zdraví.

Díky naší spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže, havlíčkobrodským SeniorPointem a Domovem pro seniory Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu si mohli děti z několika základních škol vyzkoušet, jak se asi mohou cítit lidé se zdravotním či duševním onemocněním a senioři.

 

„Poznání, empatie a porozumění je prevencí vyloučení seniorů a osob se zdravotním postiženími i duševně nemocných ze společnosti. Touto akcí chceme dětem umožnit a prožít si situace, které tito lidé denně zažívají. Pohyb na vozíku, pocit fyzické únavy, halucinace, zrakové a sluchové nedostatečnosti totiž ovlivňují lidské vnímání. Uvědomění si těchto situací vede ke vzájemnému pochopení, toleranci obou generací a prohloubení mezigeneračního dialogu,“ říkají shodně pořadatelé.

 

Děti si tak mohli vyzkoušet pohyb na vozíku, oblékli si na sebe speciální gerontooblek, zahráli si kvíz o duševních onemocněních, nebo si vyzkoušeli, jaké těžkosti prožívají ve svém životě nevidomí. Velký dojem pak u dětí zanechala i simulace schizofrenie, během které si zakusili, jaké to asi je slýchávat ve své hlavě hlasy.

 „Moc se mi to líbilo.  Nejvíce mě zaujal ten oblek a také hlasy v hlavě. To bylo hodně zvláštní,“ prozradila jedna ze žákyň Základní školy Havlíčkova Borová, která akci navštívila.

 

Snad i tato akce alespoň částečně napomůže odstranit u mladé generace předsudky.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK