262_02.jpg

čtvrtek, 27. září 2018

V pátek 14. září se v Multifunkčním centru v Hlinsku v rámci našeho programu Týdnů pro duševní zdraví představila herečka Gabriela Filippi se svým Léčivým divadlem. Její představení Dar z nebes bylo také darem pro FOKUS Vysočina, z.ú. Gabriela Filippi totiž věnovala organizaci část peněz z vybraného vstupného.

Konkrétně šlo o neuvěřitelnou částku 32.500 Kč! Ta bude použita na financování nového automobilu pro terénní služby hlineckého střediska FOKUSU. "Naši zaměstnanci se snaží podporovat lidi s duševní nemocí v posílení jejich samostatnosti a sebedůvěry tak, aby mohli vést plnohodnotný život podle svých představ. A nutno dodat, že nový vůz je ve velmi třeba, většina služeb je poskytována především v terénu, v přirozeném prostředí klientů," vysvětlila vedoucí hlineckého střediska FOKUSU Vysočina Jana Horynová.

Gabriela Filippi s FOKUSem Vysočina spolupracuje již delší dobu.

„Ráda pomáhám, jako každý z nás a FOKUS se věnuje lidem, kteří tu pomoc potřebují velmi. Onemocnění se kterými pracují nejsou snadná a možná pro mnohé i nerozklíčitelná, a tak se tam někdy lidé pomoci bojí. Byla bych moc ráda, kdyby lidé pochopili, že pomáhat můžeme úplně všude.  Že je to to nejkrásnější a vlastně nejdůležitější v našem lidském bytí,“ prozradila herečka v rozhovoru pro hlineckou televizi.

Také podotkla, že hosté představení, jsou všechno osobnosti, které souzní s myšlenkou Léčivého divadla. „Nevnímají jen materiální svět, jsou to citliví lidé, kteří se řídí svým srdcem,“ vysvětlila. Mezi ně patří právě Tomáš Lebenhart, lékař celostní medicíny, homeopatie, autopatie, psychosomatiky a pediatrie.

Hudební představení, jež Gabriela Filippi odehrála společně s Patrikem Kee, mělo u obecenstva velký úspěch. Ač šlo o vážné téma, bylo podané s humorem a hravostí. Příběh radosti, který začal slzami, vznikl na motivy stejnojmenného knižního bestselleru. Zaznamenává pozoruhodné vyprávění o životě po životě a diváci se seznámí se skutečnostmi, které vrhají světlo na tajemství posmrtného života.

Neberme se tak vážně

V druhé části se aktéři hry sešli s lékařem Lebenhartem a diskutovali spolu o jeho práci a také zkušenostech s léčbou duševních onemocnění. Jeho vyprávění bylo zároveň poučné, laskavé i vtipné. „Ten kdo chce pomáhat, musí mít více lásky, než je v tom nemocném. Stejně jako ten, kdo chce zachraňovat tonoucího, musí být lepší plavec. Vážnost je jedna z negativních energií, jde proti vesmíru, který je pozitivní,“ podotkl například.

Řiďme se tedy jeho slovy: „Neberme se tak vážně a velmi se nám uleví.“

"Děkujeme všem, kteří zakoupením vstupenky přispěli k rozvoji hlineckého střediska FOKUS Vysočina a Gabriele Filippi za velkorysý dar a možnost přiblížit veřejnosti téma duševního onemocnění," dodala Jana Horynová.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK