pátek, 13. prosince 2013

Projekt s názvem DobroDuch aneb Dobrovolníci v Domově důchodců k naší radosti úspěšně prošel druhým - závěrečným kolem Grantového programu pro klienty České spořitelny, tedy hlasováním veřejnosti, získal dostatečný počet hlasů a byl tedy v plné/požadované výši finančně podpořen. Všem, kteří jste pro projekt hlasovali, DĚKUJEME!

Projekt jsme realizovali v období od 1. 9. do 31. 12. 2013 a jeho cílem bylo pomoci seniorům z Domova důchodců Humpolec zmírnit jejich pocit osamocení, který je dán ztrátou vazeb na jejich původní přirozené prostředí. I v novém prostředí domova mohou prožívat příjemné chvíle a my jsme jim k tomu dali příležitost. Uspořádali jsme pro ně tyto aktivity: sedm tematických společenských večerů s hudebním programem a canisterapeutická setkání. Senioři se při nich vzájemně lépe poznali a mohli navázat mezigenerační kontakt s dobrovolníky.

Všechny akce provázela příjemná atmosféra, organizátory spojil společný cíl – zpříjemnit seniorům jejich pobyt v Domově a ukázat jim, že nejsou svému okolí lhostejní. Zaměstnanci FOKUSU i Domova společně s dobrovolníky spojili své síly i dovednosti a seniory pobavili i potěšili.

A jaké byly ohlasy klientů Domova? Těší nás, že jenom kladné, uvádíme jeden za všechny: „Všechny aktivity dobrovolnického centra jsou pro nás v domově vítaným zpestřením všedního dne, máme důvod se slavnostně obléknout nebo možnost si popovídat s někým novým. Nejvíc se tady ale těším na Niky (pozn. canisterapeutický pes), která k nám každý týden chodí a která mi sem každý týden přináší kousek mého dřívějšího domova.“  

Setkávání dobrovolníků a klientů Domova projektem nekončí, do Domova bude pravidelně 1krát týdně docházet dobrovolnický canisterapeutický tým. Jeho uplatnění plánujeme rozšířit i do dalších spolupracujících organizací v regionu.

S Domovem budeme spolupracovat i v rámci tzv. „Tvůrčího klubu“, který zde již několik měsíců vedou naše zahraniční dobrovolnice. Aktivně budeme vyhledávat a školit nové dobrovolníky, naším cílem je další rozšíření dobrovolnických aktivit v Domově. Začátkem příštího roku plánujeme uspořádat tzv. „Malou univerzitu třetího věku“, kdy zde budou naši čeští i zahraniční dobrovolníci vystupovat s přednáškami o kultuře a zajímavostech různých zemí, které sami navštívili nebo zde žijí, přednášky zpestří jejich vlastnoručně pořízené fotografie. Věříme, že tyto i další nové aktivity spolupráci s Domovem ještě více prohloubí a klienty Domova pobaví i obohatí.

Více o projektu a fotografie na stránce projektu

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK