1420_20230912_110457.jpg

pátek, 22. září 2023

A máme to za sebou! Týdny duševního zdraví jsou již minulostí, pojďme se tedy ohlédnout za všemi čtyřmi dny, které jsme strávili především se žáky a studenty základní nebo středních škol. V letošním roce jsme si jako hlavní téma zvolili „Duše v bezpečí“. A to se prolévalo workshopy a přednáškami.

A proč Duše v bezpečí? V dnešní náročné době, kdy na duševní zdraví číhají kdejaké nástrahy, potřebujeme o duši pečovat. V našich workshopech jsme se snažili přinést návštěvníkům tipy, jak na to.

V letošním roce jsme se rozhodli, že program propojíme a bude částečně stejný. Do Chotěboře, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova jsme tak pozvali záchranáře z Progress Rescue, kteří ukázali, jak se postarat o zdraví fyzické, které nedomyslitelně patří k pocitu bezpečí. Dále přijel i zástupce aplikace Nepanikař, která pomáhá v krizových situací, kdy člověk už neví, jak dál. Společný jmenovatel byla také kapela High Five.

 

CHOTĚBOŘ

V Chotěboři jsme se sešli na náměstí, kde panovala opět krásné počasí a studenti místních základních škol se po prvotní ostychu nakonec naplno zapojili do připravených workshopů. Velky zájem panoval o naši Psychobudku, ve které si mohli vyzkoušet, jak se cítí člověk se schizofrenií. Děti se mohly uklidnit u antistresových her a malování, také poznávaly, jak se cítí u Sítě emocí a prošly se stezku, při které zapojily nejen tělo, ale také se musely soustředit.

„Cestu si na náměstí našlo více než 150 dětí. Troufám si říct, že program byl dobře připravaný a díky tomu jsme se mohli věnovat zájemcům o workshopy,“ pochvalovala si vedoucí chotěbořského střediska Jitka Klepetková.

  

HAVLÍČKŮV BROD

Havlíčkobrodská akce se nakonec přesunula do Klubu OKO, a to kvůli původně nepříznivé předpovědi počasí, kam si našlo cestu na padesát studentů středních škol. Ti si mohli vyzkoušet virtuální brýle „Psychobudka“, poslechnout si přednášku o kyberšikaně nebo si popovídat s vojenským kaplanem o tom, jak pečovat o svou duši. „I přesto, že jsme se museli přesunout do vnitřních prostor, si myslím, že se akce vydařila,“ řekla vedoucí střediska Šárka Bernardová.

  

PELHŘIMOV

V pelhřimovských městských sadech si návštěvníci mohli vyzkoušet hned několik workshopů, které byly spojené s pocitem bezpečí a také s tím, jak pracovat s duší, aby se cítila v bezpečí. „Společně jsme se naučili, jak pracovat s vlastními emocemi a zároveň jsme si vytvořili diář emocí. K dispozici byla také canisterapie, vyzkoušeli jsme si řízenou relaxaci, k využití také bylo dvojkolo, jaké to je, když na bezpečí nejste sami, ale máte s sebou i parťáka a samozřejmě nechyběla ani naše psychybudka,“ vyjmenovala pár aktivit, které byly k dispozici Edita Veselková, PR manažerka FOKUSu Vysočina.

O hudební část dne se postarala kapela High Five, Milan Vracovský a také Petra Žalmanová, která zároveň představila svůj hudebně-umělecký workshopy, při kterém díky jednoduchým cvičení člověk prozkoumá, jak souvisí jeho emoce s tělem.

„Letošní ročník hodnotím jako úspěšný, jak z pohledu organizačního, tak i s průběhem. Přítomní studenti a návštěvníci se zapojovali do workshopů a pěvně věřím, že si odnesli řadu užitečných informací a příjemných zážitků,“ řekla vedoucí pelhřimovského střediska Lucie Šolcová.

  

HLINSKO

V Hlinsku díky loňskému úspěchu pokračovali v pořádání fotbalového turnaje, který s tématem Duše v bezpečí souvisí. Obecně pohyb totiž podporuje duševní zdraví a uklidňuje duši. K vyzkoušení byly i workshopy, ve kterých se také odrážela hlavní téma Týdnů duševního zdraví.

Turnaje se zúčastnilo šest týmů. Kromě pěti týmů z místních školy – ZŠ Smetanova, ZŠ Resslova, ZŠ Ležáků a dva týmy z Gymnázia K. V. Reise -  se představil i tým Highlanderů, který byl složený z klientů a zaměstnanců FOKUSu Vysočina.

První místo opět ukořistili kluci ze ZŠ Smetanova. Ti nakonec turnaj ovládli díky lepšímu skóre, před ZŠ Resslova. Tým FOKUSu Vysočina, tedy Highlandeři, se umístil na čtvrtém místě. O vítěze však tolik nešlo. „Šlo o to propojit svět zdravých a „nemocných“ a ukázat studentům, že o své duševní zdraví je potřeba pečovat a pohyb je k tomu dobrým nástrojem,“ řekla Edita Veselková, PR manažer FOKUSu Vysočina. „Tato akce by také mohla být dobrou cestou, jak dětem a mladým lidem přiblížit problematiku duševního zdraví a šířit tak osvětu v tomto tématu. Proto budeme rádi, když budeme moci, dá se říci již v této tradici, pokračovat i příští rok,“ doplnila vedoucí střediska FOKUSu Vysočina v Hlinsku Jana Horynová.

  

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK