195_img_9065.jpg

pondělí, 29. února 2016

Bere to téměř jako povinnost. Hluboké přesvědčení, že je třeba pomáhat potřebným, se totiž neodmyslitelně vine životem Dagmar Stejskalové, majitelky obchodu se zdravou výživou DejsiBio. Ta - mimo jiné organizace - podporuje nejen finančně, ale i materiálně také FOKUS Vysočina. Stala se tak jedním z našich dárců, kterých si nesmírně vážíme. O tom, proč se vlastně rozhodla pomáhat, hovoří sympatická dáma s nefalšovaným zanícením. 

Dagmar Stejskalová vlastní dva příjemné obchůdky se zdravou výživou. Jeden v Jihlavě a druhý v havlíčkobrodské Horní ulici, kde se snad každý zákazník musí cítit opravdu dobře. I při práci mezi regály plnými zdravých a chutných dobrot si majitelka obchodu dokáže popovídat o FOKUSU Vysočina a o tom, proč považuje za důležité pomáhat potřebným.

Dokážete si vůbec vzpomenout, kdy jste poprvé zaregistrovala jméno FOKUS Vysočina?

S FOKUSEM Vysočina jsem se setkala už před lety. Tehdy jsem si vlastně náhodou ve vestibulu havlíčkobrodské knihovny všimla prodeje keramických výrobků vyrobených jeho klienty. Nakoupila jsem zde hned několik věcí a prodejů se jako zákazník účastním i nadále, protože mě to naplňuje příjemným pocitem, že tím pomáhám potřebným.

Považujete tedy takovou pomoc za důležitou a potřebnou?

Ano. Mám totiž takové životní přesvědčení. I když nemáme moc, tak máme stále dost pro ty, kteří to potřebují. Mezi námi je totiž mnoho lidí, kteří asi nemají v životě takové štěstí. Lidé s duševním postižením mají už tak složitý život, že si to většina z nás nedokáže přestavit. Je tedy třeba se o nich a o jejich životě dozvídat víc. Porozumění je totiž základní nezbytností k tomu, abychom jim dokázali pomoci.  Myslím, že oni sami se svými osudy leckdy nemohou bez podpory ostatních už nic dělat.

Jak se vaše životní přesvědčení o pomoci ostatním vlastně slučuje s prací FOKUSU, kterou jste začala podrobněji sledovat?

Zdá se, že ve Fokusu pracují velmi šikovní lidé, neboť jeden z nich mě oslovil a po milém osobním setkání jsem se rozhodla FOKUS podporovat. Navíc FOKUS má jedno své středisko i ředitelství v Havlíčkově Brodě, takže je mi blízký i místopisně (úsměv) a vlastně si tak mohu ověřit, jak pracuje. Žádostí o různé formy pomoci mi totiž během celého roku chodí mnoho. Ale já si vybírám a snažím se svoji troškou do mlýna přispět projektům, které považuji za opravdu smysluplné.

Takže organizace jako je FOKUS, mají podle vás smysl…

To jistě. Organizace jako je Fokus, jsou z mého pohledu nesmírně potřebné a jsem ráda, že fungují. Díky nim se svět pro spoustu nešťastných lidí nakonec stává lepším místem k životu. Zaregistrovala jsem, že duševně nemocným FOKUS pomáhá s hledáním práce, zajišťuje jim bydlení, sociální kontakty, umožňuje jim pracovat v chráněných dílnách, které zřizuje a tak dále. A to je moc dobře. Jde totiž o komplexní pomoc.

Jak vlastně vnímáte postavení duševně nemocných ve společnosti?

Upřímně - někdy trochu jako bezútěšné. Je mi líto lidí, kteří strádají, a jsem si jista, že náš stát má v tomto směru ještě mnoho co dohánět. A to říkám i přesto, že nejsem v žádném případě odborník na tuto problematiku. Měla by fungovat lepší péče a hlavně osvěta, aby z takto nemocných většinová společnost neměla strach a uměla s nimi jednat. Jak už jsem říkala, duševně nemocní musí mít mnohdy velmi složitý život. Věci, které nám ostatním zřejmě připadají normální a děláme je běžně, pro ně mohou představovat obrovský problém. To je třeba si uvědomit, podle toho se chovat a v rámci možností být užiteční.

I malý dar pomáhá!

Dagmar Stejskalová přispívá na náš transparentní účet. Chcete mít také dobrý pocit z pravidelné pomoci? I drobný dar je prospěšný!

Už více než dvacet let pomáháme lidem s duševním onemocněním, případně jiným handicapem, v posílení jejich samostatnosti a sebedůvěry. Výsledkem naší práce jsou lidé, kteří vedou plnohodnotný život podle svých představ. Kvalitu našich služeb podporuje i to, že již několikrát prošly inspekcemi kontroly kvality. Přidejte se k nám.

Vaše příspěvky pomáhají snížit naši finanční závislost na grantových a dotačních prostředcích, posilují naši stabilitu a umožňují nám dlouhodobé plánování našich aktivit. Pomáhejte s námi.

Podpořte nás darem na transparentní účet číslo 1300006003/7940.

Darovat můžete také prostřednictvím online platební brány, kterou naleznete zde: http://www.fokusvysocina.cz/podporte-nas

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK