251_varovani.jpg

pondělí, 23. dubna 2018

Co s námi dělají předsudky? A víte, že i úplná maličkost může třeba někomu pomoci z krize? FOKUS Vysočina, z.ú. na jaře připravil malý destigmatizační videoseriál, ve kterém se snaží ukázat, že předsudky naší společnosti škodí.

Jde o běžnou denní situaci. Poštovní doručovatelka nese balíček člověku, o kterém okolí tvrdí, že je blázen. I přes svůj strach po chvíli pozná, že její obavy byl úplně zbytečné.

Celý minipříběh, který se natáčel v Havlíčkově Brodě, je zpracován ze dvou pohledů.

PŘÍBĚH OČIMA PANA RŮŽIČKY:

Pošťačka má po „varování“ strach z muže, kterého ostatní považují za blázna. Přesto má profesní hrdost, balíček doručí a poznává, že mladý muž vlastně není vůbec nebezpečný. Naopak si uvědomuje, že mu k úlevě stačila úplná maličkost – vlídné slovo.

PŘÍBĚH OČIMA POŠŤAČKY:

Naopak mladík, zavřený ve svém bytě, cítí úzkost. Takovou, že nemůže ani nic dělat. Trápí se a bůhví, kam by jeho den směřoval, kdyby se nerozezněl zvonek. Ano, to se ozvala pošťačka, která mu má doručit balíček. Její vlídné slovo mu pomůže otevřít oči i duši. Na jeho tváři se objeví úsměv. Možná mu pomohla víc, než si sama myslela….

„Tvorbou těchto videí jsme chtěli poukázat na fakt, že mnohým z nás, a to nejen duševně nemocným, nebývá často dobře. Je pak strašně jednoduché, aby vás okolní svět odsoudil a odřízl se od vás. A přitom někdy stačí opravdu málo, abychom pomohli jeden druhému,“ říká fundrasingová specialistka FOKUSU Vysočina, Lucie Kunstová.

Podle ní je velká část společnosti ve vnímání duševně nemocných ale i jinak handicapovaných, svázána stigmaty a stereotypy.

„A jednou z částí naší práce je to, abychom zbytečné předsudky a obavy ve společnosti bořili. Lidé, kteří jsou nějakým způsobem handicapovaní, jsou běžnou součástí naší populace. Je dokázáno, že nějakou osobní zkušenost s duševní nemocí má velké procento obyvatel naší republiky. A přitom jsou to lidé, kteří mají své rodiny, plány a sny. Proto jim chceme pomáhat a ukázat ostatním, že i maličkost může někomu pomoci k získání sebedůvěry a pocitu plnohodnotného života. Moc děkujeme všem, kteří se na videu podíleli, ale i těm, kteří jinak FOKUS Vysočina podporují,“ dodává Lucie Kunstová.

Miniseriál FOKUSu můžete spatřit nejen na webu a facebooku společnosti, ale třeba také v některých nemocničních čekárnách nebo kinech.

FOKUS Vysočina vznikl už v roce 1992. V současné době má svá střediska v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Chotěboři a Hlinsku. Zabývá se prací s duševně nemocnými, s lidmi s mentálním a kombinovaným postižením, provozuje také dobrovolnická centra a sedm chráněných dílen.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK