130_den_senioru_1.jpg

čtvrtek, 7. srpna 2014

Fakt, že naše populace stárne a sociální vyloučení seniorů se stává fenoménem naší doby, je dnes zřejmé nejen odborníkům, ale často i laické veřejnosti. Jak však takovým problémům co nejlépe předcházet?

Jako dobrý příklad toho, že v praxi lze překonávat vyloučení občanů dříve narozených na samý okraj společnosti, by mohl posloužit Den seniorů, který se na konci června konal v humpoleckém domově důchodců a na jehož organizaci se podílela také dobrovolnická centra Fokusu Vysočina.

Pro klienty domova byl připraven celodenní program, na kterém se podílel také Klub českých turistů Humpolec nebo zdejší organizace Českého rybářského svazu. Turisté roznášeli pozvánky a propagační materiály, na akci také zapůjčili gril a pomáhali s jeho obsluhou. Rybáři si pro klienty domova i návštěvníky připravili zajímavou prezentaci o rybolovu v regionu.

Příjemný den

Krásným zpestřením byly také ukázky výcviku psů Kynologického klubu Pelhřimov. Den seniorů, který podpořil i rodinný pivovar Bernard, byl zkrátka vyplněn bohatým kulturním programem. Kromě poslechu hudby si zde asi 150 návštěvníků mohlo prohlédnout některé řemeslné techniky nebo si koupit výrobky z chráněných dílen Fokusu Vysočina a klientů domova důchodců.

 „Byl to velice příjemný den, který spojil dohromady mnoho lidí. A snad jsme alespoň částečně napomohli předejít sociálnímu vyloučení seniorů. Nic z toho by se však neobešlo bez pomoci dobrovolníků, kteří jsou už několik let nedílnou součástí života v Domově důchodců Humpolec a podíleli se na přípravě i průběhu celé akce,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků Lucie Štefánková.

Počet seniorů v populaci rychle roste
Počet lidí, kteří jsou starší 85 let, v poslední době značně roste a podle odborných předpokladů v roce 2030 přesáhne počet seniorů nad 65 let čtvrtinu celkové populace. Proto je třeba správě vystihnout problémy, které s sebou stáří přináší a pokusit se jim předcházet.
 „Stárnutí společnosti má vliv v oblasti ekonomické, zdravotně – sociální, tak i v oblasti sociologické, kdy jde právě o hledání místa seniorů ve společnosti. Dnešní senioři jsou v porovnání s dřívější dobou zdravější, nicméně jsou více postiženi chronickými a degenerativními chorobami, které souvisejí právě s prodlužování průměrné délky života a také s určitým životním stylem dnešní společnosti. Proto také bude do budoucna přibývat lidí, kteří budou potřebovat využívat služeb pobytových zařízení. Ta však k sociálnímu vyloučení seniorů latentně přispívají,“ píše se v publikaci Volnočasové aktivity pro seniory, která se touto problematikou zabývá.
 Služeb těchto zařízení využívají lidé, kteří často již nemají možnost trávit svůj čas aktivně.  Třeba kvůli omezeným pohybovým schopnostem nemohou navštěvovat kluby seniorů, knihovny nebo aktivity, které by jim pomohly izolaci překonat. I když jsou v domově důchodců obklopeni lidmi, není tu často vůbec nikdo, kdo by je třeba vzal na procházku nebo si s nimi jen tak popovídal. V mnoha případech již přišli o své přátele z řad vrstevníků a někdy za nimi nedochází ani jejich vlastní rodina.

 Proto mají akce, jako humpolecký den seniorů nesporně velký význam.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK