1417_dscn6975.jpg

čtvrtek, 3. srpna 2023

I v letošním roce jsme poděkovali našim dobrovolníkům za jejich činnost a předali jsme pod záštitou organizace HESTIA Křesadla. A i letos se ukázalo, že v dobrovolnictví neexistují věková omezení. Pomáhat se totiž dá v každém věku.

Dobrovolnické centrum region PELHŘIMOV
Dvacátou oceněnou se stala osmnáctiletá studentka gymnázia Karolína Matějů. Ta se dobrovolnictví věnuje téměř dva roky. Pravidelně dochází do pelhřimovské nemocnice na Oddělení dlouhodobě nemocných, kde pacientům zpříjemňuje dlouhé chvíle – povídá si s nimi, čte jim, podílí se i na výtvarných aktivitách. „Karolína je mladá, velmi empatická studentka, která svým klidným a milým chováním, zájmem o člověka, odzbrojujícím úsměvem a chutí pomáhat zpříjemňuje dlouhé chvíle a nedostatek sociálních vazeb našim pacientům,“ řekli zástupci pelhřimovské nemocnice v nominaci mladé dobrovolnice. Více fotografií ZDE.
 
 
Dobrovolnické centrum region HUMPOLEC A SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU
Druhým historicky oceněným se stala Marika Smereka, která se svým canisterapeutickým psem Indíkem pravidelně jednou týdně navštěvuje Domov pro seniory - SeneCura SeniorCentrum Humpolec. Canisterapie patří u klientů domova mezi oblíbené aktivity, navíc pomáhá i tam, kde jiné léčebné metody selhávají. Dobrovolnice navíc sebou bere i svého dvouletého syna, který také velmi zpříjemňuje klientům chvíle.
Cenu veřejnosti pak získala Ivana Rafajová, která věnuje svůj volný čas nejen vlastní rodině, ale také seniorce z Domova blahoslavené Bronislavy, která má svou rodinu daleko, a tak s ní tráví čas nejen v domově, ale také s vyřizováním důležitých věcí nebo procházkami po městě. Více fotografií ZDE.
Slavnostní udílení Křesadla bylo podpořeno z rozpočtu města Humpolce.
 
 
Dobrovolnické centrum region HAVLÍČKŮV BROD A CHOTĚBOŘ
Už jedenadvacátou držitelkou Křesadla 2022, ceny pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci, je Hana Kodrlová. Ta dochází do Domova pro seniory Havlíčkův Brod pravidelně v doprovodu svého čtyřnohého parťáka Baddyho na canisterapii, také sama na jednorázové akce. Věnuje se individuálně klientce, která ji má velmi ráda. „Práce paní Kodrlové si nesmírně vážíme, dokáže vykouzlit úsměv na tváři našich klientů, a to je nejvíc. Klienti ji mají rádi kvůli její srdečné a usměvavé povaze,“ stálo v nominační listině, kterou sepsal Domov pro seniory.
V letošním roce se udílení konalo v chotěbořské Knihovně Ignáta Herrmanna, kterého se zúčastnili nejen nominovaní dobrovolníci a pozvaní hosté, ale také ti, kteří využívají služeb sociálně terapeutické dílny Bludiště. Někteří z nich si v rámci odpoledne plnili sny a zazpívali před publikem své oblíbené písničky. Navíc nachystali pro hosty i slané občerstvení. Více fotografií ZDE.
Slavnostní udílení Křesadla bylo podpořeno z rozpočtu města Chotěboř a Havlíčkův Brod.
 
 
Dobrovolnické centrum region HLINSKO
Již patnáctým oceněným dobrovolníkem se stal Jan Číhák, který téměř deset let vykonává činnost v Centru Jana XXIII. Organizačně se podílí nejen na dětských programech, ale pomáhá také při přípravě volnočasových aktivit pro dospělé, a to v prostorách centra i mimo něj. Navíc zaštiťuje technické zázemí centra. Cenu města Hlinsko získala Kateřina Mandlová, která připravuje pro děti pravidelný volnočasový program "Hýbánky a zpívánky" v Mateřském centru Hlinečánek.
„Křesadlo v Hlinsku se vydařilo na výbornou, celé odpoledne bylo plné smíchu, dobrých skutků, potlesku a milých setkání, zkrátka atmosféra, která k takové příležitosti určitě patří,“ pochvalovala si slavnostní odpoledne koordinátorka dobrovolníků v Hlinsku Kristýna Kinclová. Více fotografií ZDE.
 
 
Nesmíme zapomenout ani na ostatní nominované dobrovolníky ze všech našich dobrovolnických center. „Již samotná nominace je „výhrou“, jelikož je to projev toho, jak si dobrovolníků přijímající organizace váží za činnost, kterou vykonávají. Kdybychom měli více Křesadel, dali bychom je všem,“ řekla vedoucí dobrovolnictví FOKUSu Vysočina Ludmila Nenadálová.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK