1373__mg_5669.jpg

středa, 23. února 2022

FOKUS Vysočina je jednou z organizací, která začátkem tohoto roku podepsala Dohodu o spolupráci s Psychiatrickou nemocnicí Jihlava. Ta je přínosná nejen pro pracovníky, ale především pro pacienty. Ti totiž naváží kontakt s komunitním týmem již během hospitalizace a domů odchází s pocitem, že mají nějakého průvodce a nebudou na své onemocnění sami.

„Spolupráce s jihlavskou psychiatrickou nemocnicí trvá už několik let. Abychom ji zachovali i do budoucna, dohodli jsme se i s dalšími oslovenými subjekty, že sepíšeme pravidla, jak se budou naši zaměstnanci společně potkávat, předávat si informace a jakou budou hrát roli v léčbě lidí se zkušeností s duševním onemocněním,“ uvádí ředitelka FOKUSu Anna Šimonová.

Součástí dokumentu je rovněž jasný harmonogram schůzek na jednotlivých odděleních. „Naše pracovnice tam dojíždí každý týden. K sobě si dle potřeby přizývá zdravotní sestru, případně pracovního konzultanta z našeho týmu a společně se pak setkávají s klíčovým pracovníkem z konkrétního oddělení a předávají si potřebné informace,“ doplňuje Lenka Kopečná, vedoucí pelhřimovského komunitního týmu.

Následně oslovují ty pacienty, kteří mají o služby FOKUSu zájem, a mapují jejich potřeby. Cílem je, aby odchod z nemocnice byl pro pacienta mnohem jednodušší, příjemnější a aby se zkrátila doba jeho hospitalizace. Jednoduše řečeno, aby nedocházelo jen k jeho předávání další instituci, ale aby byl už od počátku provázen v systému péče a podpory lidí s duševním onemocněním.

Největší výhoda spočívá v tom, že člověk vnímá poskytovanou péči komplexně a nerozděluje ji na jednotlivé oblasti. „Nerozlišuje, jestli potřebuje řešit bydlení, zdraví nebo vztahy. Je to provázané, a aby mohl fungovat, potřebuje všechno. I proto by péče měla být poskytována ve všech oblastech – zdravotní i sociální,“ vysvětluje Anna Šimonová.

„Tím, že naše práce je teď systémově ukotvená, má jasná pravidla a jednotliví pracovníci znají svoji roli, dokáží lépe porozumět práci toho druhého, jsou si blíž a vzájemně se respektují. Troufnu si proto říct, že máme mnohem více zájemců než před pětadvaceti lety,“ všímá si Anna Šimonová.

To potvrzuje i Lenka Kopečná. „V roce 2020 jsme oslovili 53 pacientů a s osmi z nich uzavřeli smlouvu, loni jsme ze 44 oslovených spolupracovali s pěti. Dá se říct, že polovinu oslovených zájemců tvoří klienti Psychiatrické nemocnice Jihlava,“ vyčísluje.

Je to ale také díky tomu, že v jednotný tým mají pacienti větší důvěru. „To považuji za obrovskou výhodu. Lidé zkrátka vidí, že obě služby mají co nabídnout,“ podotýká Anna Šimonová.

Oba týmy navíc stmelují vzájemné stáže. „Naši pracovníci chodili na praxi do nemocnice už dříve, ale nikdy to nebylo reciproční. Nově chodí i zaměstnanci psychiatrie na pár dní k nám, což považuji za velmi přínosné pro oba týmy, protože se mohou lépe poznat a pochopit,“ vyzdvihuje Anna Šimonová.

Vzájemnou spolupráci pak organizace upevní i na společných supervizích. Ty se rozjedou v průběhu letošního roku. „Mají za cíl ještě větší propojení a stmelení týmů a sdílení informací. Mohou říct, co potřebují, a vyříkat případné drobné komunikační zádrhele,“ dodává Anna Šimonová.

O spolupráci připravuje reportáž i web i-Vysočina.cz
Fotografie z natáčení zde

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK