136_1.jpg

středa, 22. října 2014

Ojedinělý projekt FOKUSU Vysočina pro duševně nemocné v Kraji Vysočina může veřejnost podpořit také prostřednictvím programu Era promáhá regionům.

Nezisková organizace, která má svá střediska v Havlíčkově Brodě, Chotěboři, Hlinsku a Pelhřimově totiž intenzivně připravuje na havlíčkobrodské ulici 5.května v jednom z právě rekonstruovaných bytových domů takzvané komunitní chráněné bydlení.

To umožní až dvanácti duševně nemocným z kraje zkusit se poprvé v životě postavit na vlastní nohy. A s potřebnou finanční pomocí se může připojit i veřejnost.

 „V rámci programu lze na zvláštní účet posílat příspěvky, za které FOKUS nakoupí vybavení do chráněných bytů. Na webu erapomaharegionum.cz pak mohou přispěvatelé pozorovat, jak vybraná částka roste a jak si Komunitní chráněné bydlení vede v porovnání s jinými organizacemi v Kraji Vysočina. Čím více peněz občané na sbírkový účet zašlou v porovnání s dvěma dalšími projekty v regionu, tím větší finance na projekt poskytne současně také ERA,“ vysvětlila princip pomoci stručně projektová manažerka FOKUSU Lucie Marková.

 

Proč se prostředky vybírají?
Podle Markové je náklonnost veřejnosti nesmírně důležitá.  „Lidé s duševní nemocí přicházejí ze zdravotnických zařízení do běžného života bez jakéhokoliv vybavení. Komunitní chráněné bydlení má tedy klientům dát možnost rozvíjet své dovednosti a samostatnost v bytech, které již budou připravené pro užívání. Právě proto je jejich vybavení klíčovou součástí celého projektu. Náklady na to dosahují téměř půl milionu korun. Příspěvkem například ve výši 100, 500, 1000 korun nám lidé více umožní připravit pro naše klienty nový domov, kde nebudou chybět rohožky, peřiny a polštáře ani nádobí nebo lednice,“ přiblížila projektová manažerka.

 

Nacvičí si základní dovednosti
Nový domov v bytech naleznou nemocní, kteří v důsledku svého onemocnění ztratili schopnost samostatně bydlet anebo nikdy sami ani nebydleli.

 „Vyžadují proto větší míru podpory – především nácvik dovedností potřebných k samostatnému životu jako je praní, nakupování, vaření, hospodaření s penězi, plánování volného času a podobně. Uživatelé budou mít svůj vlastní program během dne a zároveň budou motivováni k využívání dalších služeb mimo chráněné bydlení, jako jsou sociálně terapeutické dílny, chráněné dílny nebo volnočasové aktivity,“ dodala na závěr Lucie Marková.

Doba využívání služby bude individuální, maximálně však klienti budou moci v komunitním chráněném bydlení žít osm let. Poté by měli odejít do samostatného bydlení nebo zařízení s intenzivnější podporou.
Připomeňme, že podobná služba pro duševně nemocné v kraji Vysočina zcela chybí a FOKUS Vysočina tak bude první organizací, která něco podobného nabídne.
První nájemníky přivítá FOKUS Vysočina v chráněných bytech již v březnu 2015.

Odkaz na stránky Era pomáhá regionům najdete zde.

Kde můžete pomoci:

Číslo účtu, na který můžete peníze posílat, je 101 7777 101/0300 a Variabilní symbol pro váš projekt je : 1901

Výběr prostředků bude ukončen 6. ledna příštího roku

Pro výběr peněz je Vám také k dispozici nástroj na webových stránkách www.erapomaharegionum.cz, kde dárci mohou přispět díky jednoduchému mechanismu „klikni a daruj“.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK