143_sbirka.jpg

úterý, 11. listopadu 2014

Už brzy, v sobotu 22. listopadu 2014, se ve vybraných prodejnách po celé České republice uskuteční druhý ročník Národní potravinové sbírky. Organizátorem akce je Byznys po společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Chybět však nebude ani FOKUS Vysočina, respektive jeho dobrovolníci.

Během celého dne budou moci zákazníci hypermarketů darovat trvanlivé potraviny do košíků za pokladnami. Darované potraviny poputují do potravinových bank a následně organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.  Více než čtrnáct procent obyvatel Česka je totiž ohroženo chudobou či sociálním vyloučením. A právě k nim bude pomoc směřovat.

 „Důvodem sbírky je nejen získat potraviny pro lidi v nouzi, ale i upozornit veřejnost na to, že i v České republice je chudoba problémem a že zde je mnoho lidí v těžké životní situaci, ve které si sami nemohou zajistit ani základní potraviny a jsou závislí na pomoci druhých,“ říkají organizátoři.

 Dobrovolníci FOKUSU Vysočina pak budou darované potraviny vybírat od osmi hodin ráno do 20:00 v hypermarketu Albert. Navíc budou rozdávat i informační letáky se seznamem potravin vhodných k darování a vše pak připraví k převozu do potravinových bank, případě charitativních organizací.

Zapojte se také

Pomoc je určena lidem v nouzi v každém jednotlivém kraji.  Jde o klienty sociálních zařízení a charitativních organizací, jejichž životní situace je natolik tíživá, že si nemohou zajistit základní potraviny vlastními silami.

 Jmenujme například matky s dětmi v azylových domech, děti v dětských domovech či seniory, postižené, lidi bez domova a další. Byť mají některé z těchto institucí příspěvek na jídlo od státu, díky darovanému jídlu mohou ušetřené prostředky investovat jinam či stravu obohatit.

 „Prozatím máme přislíbenou účast na akci od osmi dobrovolníků, kteří budou v brodském hypermarketu Albert k dispozici ale uvítáme, pokud se zapojí i další lidé,“ uvedla Iveta Krčálová, koordinátorka dobrovolníků FOKUSU Vysočina.

 Hlásit se lze Ivetě Krčálové na telefonním čísle: 774 151 493 nebo na emailu: dobrovolnicke.centrum@fokusvysocina.cz

 

Byznys pro společnost je největší odborná platforma pro sdílení a šíření principů odpovědného a udržitelného podnikání v ČR a sdružuje firmy, které ve své činnosti uplatňují principy trvalé udržitelnosti a společenské odpovědnosti. Více naleznete zde: http://www.byznysprospolecnost.cz/

Potravinové banky jsou nevládní a nenáboženské instituce s humanitárním zaměřením. Shromažďují zdarma potraviny, skladují je a přidělují je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným lidem. Více naleznete zde: http://www.potravinovabanka.cz/

Nejde jen o to, aby hypermarket více prodal?

Obchodní řetězce i výrobci darují potraviny potravinovým bankám sami během celého roku. Cílem dnešní akce je upozornit na problém lidí v nouzi a zapojit do dárcovství veřejnost. Možnost darovat a pomoci lidem v nouzi ve svém kraji tak dostane v tento den každý. Potravinové sbírky jsou tradiční podzimní či předvánoční událostí v mnoha státech Evropské unie, v České se republice se však podobná akce koná podruhé.

Na sbírce se podílí obchodní řetězce Tesco, Kaufland, Globus, Penny, Albert a společnost dm. Partnery jsou také: Ministerstvo zemědělství, Mars Czech, Emco, Kostelecké uzeniny, Penam, Tatra, Unilever, Schwartau a DámeJídlo.cz.S logistikou pomáhá firma DHL Express.

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK