čtvrtek, 16. října 2014

Tragická událost, která se v úterý 14. října stala ve Žďáru nad Sázavou, hluboce zasáhla i zaměstnance FOKUSU Vysočina - tedy organizace, která se již dvacet let věnuje práci s duševně nemocnými lidmi.

Chceme v této souvislosti reagovat na zprávy v médiích, které hovoří o „nebezpečných schizofrenicích“, a na názory, které říkají, že lidé s touto diagnózou by měli být trvale pod zámkem.

Pokud máme vůbec hledat hlavního viníka nedávné tragédie, je jím z našeho pohledu především zastaralé a naprosto neefektivní uspořádání péče o duševně nemocné. Aniž známe všechny podrobnosti tohoto smutného případu, zdá se nyní zřejmé, že po propuštění z ústavní nařízené péče nedošlo k zajištění adekvátní následné péče a dohledu. Na místě by byla podpora terénního týmu odborníků, který by byl s pacientkou v intenzivním kontaktu, navštěvoval by ji v místě bydliště, monitoroval její stav a pravidelně vyhodnocoval rizika pro okolí. Ambulantní psychiatr péči v této intenzitě nemůže zajistit – pacienta prakticky vidí pouze ve své ambulanci během krátké kontroly. Očekávat, že podporu a kontrolu obstará pouze rodina nemocného, není realistické ani spravedlivé.

Otázka by neměla být položena ve smyslu - „navždy zavřít“ nebo „pustit na svobodu“. S lidmi trpícími duševním onemocněním je třeba především být v kontaktu, podporovat je a v případě potřeby kontrolovat. Taková je naše letitá zkušenost.

Přejeme blízkým oběti i všem, které tato smutná událost zasáhla, hodně sil k překonání těžkého období.

FOKUS Vysočina

Vyjádření matky jednoho z našich klientů

"Myslím si, že je nezbytné při zahájení ambulantní léčby, kterou považuji za výhodnější než ústavní, aby se sešel psychiatr, nemocný a jeho blízký, který chce být léčbě nápomocen. Lékař by měl vysvětlit význam léků pro život pacienta a zajistit dohodu, že pacient pod dohledem blízkého bude léky brát. Kdyby ne, bude blízký člověk informovat lékaře a ten zakročí.

U nás jsem tím "blízkým" já. Braní léků syna kontroluji, a tak fungujeme.

Ale co bude, až já nebudu?

A co dělají ti, co nemají rodinu?

Tady chybí článek... Když se SÁM má léčit člověk s nemocnou psychikou, potřebuje k tomu někoho, aspoň službu, která rodinu zastoupí. A je nutný kontakt s lékařem, vzájemné pochopení, důvěra a spolupráce."

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK